Kulinaria JEM JEM
Cykliczna impreza poświęcona tematyce żywienia. A wszystko zaczęło się od jabłek! W 2015 roku Ośrodek Kultury Norwida zorganizował pierwsze Jesienne Kulinaria JEM JEM, w ramach których odbyły się targi i warsztaty kulinarne, wykłady o owocach, konkurs na szarlotkę oraz czytanie staropolskich przepisów i bajek 'z jedzeniem w tle'. Idea spotkań dotyczących żywienia okazała się być strzałem w dziesiątkę. JEM JEM 2016 odbyło się pod hasłem "Dzień Dobrego Fermentu". Organizatorzy chcieli zwrócić uwagę na zalety płynące z jedzenia kiszonek. Hitem tej edycji okazały się być warsztaty kiszenia kapusty domowym sposobem, robienia octów, ważenia piwa, robienia rzeźb z owoców i warzyw, a także wykład dietetyczki, która zajęła się tematem z medycznego punktu widzenia. W 2017 roku organizatorzy postanowili skupić się na zagadnieniach związanych z nabiałem - z jego wpływem na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Podczas wydarzenia pojawili się specjaliści z branży żywienia i dietetycy, którzy wzięli udział w debacie "Czy da się pogodzić dwa skrajne obozy: przeciwników i zwolenników diety bogatej w nabiał?". W programie wydarzenia znalazły się także warsztaty robienia tradycyjnego masła i kefiru, jak również wegańskich odpowiedników nabiału. Z pomocą uczestników przygotowano roślinny ser i mleko. Całość wydarzenia uświetniał Biały Targ - stoiska z produktami nabiałowymi i ich wegańskimi odpowiednikami.
Zapraszamy wystawców do udziału w Targach towarzyszących Jesiennym Kulinariom JEM JEM, które odbędą się 11 października 2015 roku w godz. 10.00 – 16.00 na os. Górali 5 w Krakowie.
Strona 2 z 2
«startPoprzedni artykuł12Następny artykułkoniec»