Kulinaria JEM JEM
Cykliczna impreza poświęcona tematyce żywienia. A wszystko zaczęło się od jabłek! W 2015 roku Ośrodek Kultury Norwida zorganizował pierwsze Jesienne Kulinaria JEM JEM, w ramach których odbyły się targi i warsztaty kulinarne, wykłady o owocach, konkurs na szarlotkę oraz czytanie staropolskich przepisów i bajek 'z jedzeniem w tle'. Idea spotkań dotyczących żywienia okazała się być strzałem w dziesiątkę. JEM JEM 2016 odbyło się pod hasłem "Dzień Dobrego Fermentu". Organizatorzy chcieli zwrócić uwagę na zalety płynące z jedzenia kiszonek. Hitem tej edycji okazały się być warsztaty kiszenia kapusty domowym sposobem, robienia octów, ważenia piwa, robienia rzeźb z owoców i warzyw, a także wykład dietetyczki, która zajęła się tematem z medycznego punktu widzenia. W 2017 roku organizatorzy postanowili skupić się na zagadnieniach związanych z nabiałem - z jego wpływem na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Podczas wydarzenia pojawili się specjaliści z branży żywienia i dietetycy, którzy wzięli udział w debacie "Czy da się pogodzić dwa skrajne obozy: przeciwników i zwolenników diety bogatej w nabiał?". W programie wydarzenia znalazły się także warsztaty robienia tradycyjnego masła i kefiru, jak również wegańskich odpowiedników nabiału. Z pomocą uczestników przygotowano roślinny ser i mleko. Całość wydarzenia uświetniał Biały Targ - stoiska z produktami nabiałowymi i ich wegańskimi odpowiednikami.
22 kwietnia 2018 r., godz. 12.00-13.30
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
Propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Wstęp wolny.
22 kwietnia 2018 r., godz. 11.00-15.00
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
Czy wiecie, że do śmietników na całym świecie trafia ponad miliard ton żywności rocznie Jak marnować mniej jedzenia? Zapraszamy Was do zmierzenia się z wyzwaniem! Podzielimy się doświadczeniami związanymi z wprowadzaniem w życie metody zero waste, czyli stylu życia, który zakłada minimalizowanie ilości produkowanych odpadów. Opowiemy, co to jest foodsharing i podpowiemy, jakie smakołyki można wyczarować z kuchennych odpadków. To będzie prawdziwa kuchenna rewolucja!
22 października 2016 r., godz. 10.00-16.00
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
Impreza mająca na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez warsztaty kulinarne, wykłady i konkurs. W tym roku szczególnie chcielibyśmy zwrócić uwagę na dobrodziejstwa płynące z jedzenia kiszonek, dlatego proponujemy warsztaty kiszenia kapusty domowym sposobem, przygotowywania octów i ważenia piwa. Dodatkowo zapraszamy do nauki robienia rzeźb z owoców i warzyw, a także na wykłady dietetyka. Miłośników wypieków zacgęcamy do wzięcia udziału w konkursie na jesienne ciasto. Wstęp wolny.
25 listopada 2017 r., godz. 11.00-15.00
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
Jesienne Kulinaria JEM JEM są okazją do spotkania ze specjalistami i rozmowy na temat zdrowia, żywienia i kuchni. W poprzednich latach skupiliśmy się na kwestiach związanych z owocami i warzywami, rozprawiliśmy się z faktami i mitami dotyczącymi fermentacji i kiszenia, a w tym roku "na tapetę" bierzemy nabiał.
11 października 2015 r., godz. 10.00-16.00
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
W ramach wydarzenia odbędą się różnego rodzaju imprezy dla dzieci i dorosłych, związane z tematyką jedzenia. Konkurs na szarlotkę, wykład o owocach, Targi i warsztaty kulinarne oraz czytanie staropolskich przepisów i bajek z jedzeniem w tle to tylko niektóre z atrakcji, jakie organizator zaplanował na ten wyjątkowy dzień. Wstęp wolny.
Strona 1 z 2
«startPoprzedni artykuł12Następny artykułkoniec»