22 kwietnia 2018 r., godz. 11.00-15.00
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5
Czy wiecie, że do śmietników na całym świecie trafia ponad miliard ton żywności rocznie Jak marnować mniej jedzenia? Zapraszamy Was do zmierzenia się z wyzwaniem! Podzielimy się doświadczeniami związanymi z wprowadzaniem w życie metody zero waste, czyli stylu życia, który zakłada minimalizowanie ilości produkowanych odpadów. Opowiemy, co to jest foodsharing i podpowiemy, jakie smakołyki można wyczarować z kuchennych odpadków. To będzie prawdziwa kuchenna rewolucja!
Metodą małych kroków wprowadzicie z nami ważne zmiany w swoim życiu. Mniej śmieci, mniej toksycznych opakowań foliowych, zdrowsza planeta, więcej pieniędzy w portfelu, a do tego smacznie i zdrowo. #niekarmiekosza - po co wyrzucać liście kalarepy, które są dla nas źródłem drogocennych witamin? STOP. Zamiast kupować kolejne apteczne suplementy skorzystaj z tego, co daje Ci natura. Zmniejsz ilość generowanych przez siebie śmieci. Dowiedz się, jak kupować, żeby nie doprowadzać do przeterminowania się produktów. I nie wyrzucaj fusów po kawie. Są doskonałym składnikiem... No właśnie, czego? :) Tego wszystkiego i jeszcze więcej dowiecie się na Wiosennych Kulinariach JEM JEM już 22 kwietnia w Ośrodku Kultury Norwida.
Program wydarzenia:
11.00-12.00 Jadłodzielnia. O tym, co to jest i z czym to się je opowie Kasia Siudowska z Foodsharing Kraków
12.00-13.30 Spotkanie autorskie z Sylwią Majcher, autorką książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku" + mini pokaz kulinarny
13.30-14.00 #niekarmiekosza - nasze pomysły na odpadki // burza mózgów
14.00-15.00 Woreczki spożywcze ZERO WASTE – zamieniamy jednorazówki na wielorazówki. Warsztaty szycia. // 6 miejsc, zapisy: a.wyrwal@okn.edu.pl
Szczegółowe informacje:
Dział Animacji i Promocji Kultury
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida
os. Górali 5, 31-959 Kraków
tel. 12 644 27 65, w. 18, animacja[at]okn.edu.pl
www.okn.edu.pl
www.facebook.com/oknorwid